Behandeling paardenosteopathie

Vooraf

 • Afspraak maken
 • 4 uur van tevoren geen training
 • Schoon en droog paard
 • Paard dient gewend te zijn aan aanrakingen en benen optillen

Let op: ik behandel geen drachtige paarden

Tijdens

 • Gesprek over paard: medische voorgeschiedenis en klachten
 • Beweging van het paard analyseren
 • Hele lichaam uitgebreid onderzoeken:
  - beweeglijkheid van alle gewrichten
  - bespiering, beenstand en balans

  - gevoeligheden, warmte en zwellingen
  - organen, zenuwen en doorbloeding
 • Behandelen, blokkades oplossen
 • Uitleg aan eigenaar
 • Duurt gemiddeld 60 tot 90 minuten

Na

 • 15 minuten aan de hand stappen
 • 3 dagen daarna onbelast stappen
 • Dan 7 dagen rustig opbouwen
 • Spierpijn kan tot 14 dagen duren
 • Als er veel problemen waren 4 weken later een vervolgbehandeling
 • Als er weinig problemen waren een half jaar later een vervolgbehandeling
 • Bij vragen kan je altijd contact opnemen

Foto's paarden osteopathie

Waarom heeft een paard rust nodig na de osteopathiebehandeling?

Rust na een osteopathiebehandeling is nodig voor twee dingen: spierkracht en proprioceptie.

Spierkracht

Vaak heeft het paard voor de behandeling lange tijd in een bepaalde positie gelopen. Stel dat het paard in zijn rug scheef naar links liep, dan zijn de spieren aan de linkerkant sterker en de spieren aan de rechterkant slapper. Als wij met de behandeling de spieren aan de linkerkant losmaken, zal het paard ineens de spieren aan de slappe rechterkant meer moeten gebruiken. Deze spieren moeten opbouwen en dat heeft een aantal dagen tijd nodig. Dus doordat het paard losser is moeten er ineens ongetrainde spieren aangespannen worden, waardoor je paard vrijwel altijd wat spierpijn zal krijgen. Als die spieren opbouwen zal het paard steeds minder scheef gaan lopen.

Ik raad aan om de eerste 3 dagen na de behandeling niet te trainen omdat we niet voor nog meer spierpijn en spierschade willen zorgen. De 7 dagen daarna kan je rustig opbouwen waarbij je moet kijken wat het paard aankan, spierpijn kan in extreme gevallen tot 14 dagen duren.

Proprioceptie

Proprioceptie betekent dat je weet waar je lichaam is in relatie tot de omgeving, bijvoorbeeld dat je zonder te kijken weet waar je been is tijdens het traplopen. Je weet dan onbewust precies welke spieren je met welke kracht moet aanspannen om je voet op de volgende trede te krijgen. Na een osteopathiebehandeling zijn de spieren en gewrichten losser, daardoor zijn er ineens andere krachten nodig.

Stel dat een paard in zijn nek vast zat naar links. Dan moest hij veel kracht gebruiken om zijn nek toch naar rechts te buigen. Als hij na de behandeling dezelfde kracht gebruikt, dan gaat zijn nek ineens verder naar rechts dan hij had verwacht. Omdat er met dezelfde spierkracht ineens meer beweging wordt veroorzaakt. Paarden hebben tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe beweeglijkheid. Sommige paarden die erg vast zaten, gaan daarom ook een beetje ‘dronken’ lopen na de behandeling.

Ik raad aan om het paard niet te belasten als die nog niet gewend is aan de nieuwe beweeglijkheid omdat er dan een grotere kans is op blessures door gekke bewegingen en onbalans. Binnen een paar dagen is het paard hieraan gewend.

Waarom hebben veel paarden 4 weken na de behandeling een terugval?

Dit is vooral bij paarden die lange tijd scheef gelopen hebben of erg vast zaten. Door met de behandeling het lichaam los te maken moeten ongetrainde spieren ineens sterker worden. Het opbouwen van de juiste spieren is een proces wat maandenlang duurt. Als je later tijdens de training oefeningen van je paard vraagt die hij moeilijk vindt, zal hij af en toe terugvallen in zijn oude scheve houding omdat de spieren in zijn oude houding nog steeds het sterkst zijn. Als je paard scheef was of erg vast zat dan geef ik oefeningen mee die je regelmatig kan doen om je paard los te houden. 

Door de tijd heen zal het paard steeds iets meer terugvallen in zijn oude houding, totdat die op een gegeven moment weer zo vast zit dat de oefeningen die je zelf kan doen niet meer voldoende zijn om het paard los te maken. Dan is het tijd dat de osteopaat weer komt, de ervaring leert dat dit na ongeveer 4 weken is. Iedere keer na de behandeling krijgen de spieren die slapper zijn en die we willen opbouwen weer een impuls waardoor het paard steeds minder scheef gaat lopen.

Paarden die erg scheef zijn of vast zitten behandel ik dus vaak 4 weken later nog een keer. Als jouw paard geen grote problemen had is het aan te raden om over een half jaar een vervolgbehandeling te doen.